Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

TOIXOI KAI ΧΡΩΜΑΤΑ

       Ο τοίχος, ως χώρος που μας περιβάλλει και μας επιβάλλει τη δυναμική του, περιέχει τα χρώματα. Μια ποικιλία χρωμάτων, μια εκρηκτική συμφωνία χρωμάτων. Η ζωή μας ανάμεσα στους τοίχους, μέσα και έξω και παντού συμβαδίζει και με τις εκάστοτε χρωματικές επιλογές. Είναι τύχη να αισθάνεσαι και να διακρίνεις τα χρώματα, από το βαθύ μπλε της θάλασσας μέχρι το κόκκινο του γαρύφαλλου και την ώχρα του σπιτιού στο χωριό σου. Είναι τα τείχη που όρθωσαν οι προηγούμενες γενιές για να φυλάγονται και να κλείνουν την φαντασία σε κάτι πιο χειροπιαστό και προσιτό. Τι πιο προσιτό από εικόνες που έχεις την τύχη να κρατήσεις, σπίτια και εκκλησιές και γέφυρες, που είχες την τύχη να τα δεις πριν πέσουν και χαθούν στο πέρασμα του χρόνου. Τι πιο αληθινό από τους τοίχους, πέτρα στην πέτρα, επιφάνεια στην επιφάνεια. Ακόμα χρώμα πάνω σε άλλο χρώμα σε μια συνέχεια που τις πιο πολλές φορές γίνεται τυχαία και απροσδιόριστα. Οι τοίχοι που μας περικλείουν είναι μια συνεχής περιπλοκή, μια παρουσία καταλυτική, μια ζωή μέσα τη ζωή του καθένα και όλους τους επηρεάζει, άλλοτε πολύ κι άλλοτε περισσότερο.

       Αν όμως πέρα από την περίκλειστη ζωή, έξω από τα τείχη και τους τοίχους , αν τύχει και ατενίσουμε τον ουρανό και τη θάλασσα, τότε τα χρώματα αποκτούν μια ακόμα διάσταση. Βουνά και σύννεφα, λόφοι και βράχια, ακρογιαλιές και μοναχικά δέντρα μας περιβάλουν. Τότε τα χρώματα αλλάζουν και μας οδηγούν σε μια απρόσμενη ελευθερία. Τότε μπορούμε να δούμε πιο μακριά. Τότε το φως εναλλάσσεται και οι συνδυασμοί  παίζουν με τη γραμμή του ορίζοντα. Το πράσινο με το καφέ του γυμνού λόφου, το κίτρινο των σπάρτων με τα κόκκινα της πικροδάφνης, το ιώδες και το μενεξελί του δειλινού. Αυτό το τοπίο, της πατρίδας και πάλι, γοητεύει και γεννά τη νοσταλγία. Με τον ήλιο και τις κορυφές, με τα χωριά πίσω από την πλαγιά, με τους δρόμους των νερών και την απεραντοσύνη του πελάγους, που είναι δίπλα μας και παντού. Με την ομορφιά να κυριαρχεί, όπου την αφήνουμε, όπου δεν την χτίζουμε.
        Η  έκθεση αυτή στη Βίλα Στέλλα στο Ηράκλειο Αττικής, που οργανώνεται από το Σύνδεσμο Κρητών Ηρακλείου Αττικής, στις 28/11ου ως 4/12ου 2014, αποτελείται από  δυο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά κτίσματα αγαπημένα. Από αυτά τα περισσότερα δεν υπάρχουν πια. Έτσι τα είδα με τη φαντασία μου ή κάπως έτσι θα ήταν πριν πολλά χρόνια. Στη δεύτερη ενότητα τοπία επίσης που  πάντα με προκαλούν να δοκιμάζω το χρωματικό τους πλούτο. Τέτοιος πλούτος σε τόσο ανεπανάληπτες γραμμές, από  την απλωσιά του γαλάζιου μέχρι το απαλό λαμπυρισμό της γυμνής πέτρας. Παντού χρώματα, με την διάθεση μιας γιορτής πλούσιας και αποδοτικής.

Αιμίλιος Γάσπαρης ,Αθήνα 6-11-2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου