Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΜΙΑ ΣΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ

ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Το χωριό βρίσκεται στο οροπέδιο Ζήρου 23 χλμ από τη Σητεία στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Λασιθίου σε υψόμετρο 570μέτρων. Απέχει 15 χιλιόμετρα από το Λιβυκό πέλαγος και από τις ονομαστές παραλίες Γούδουρας και Ξερόκαμπος. Το χωριό είναι γεωργικό, έχει τις ομορφιές του και διακρίνεται για το σεβασμό του στις παραδόσεις.


ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
30 ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
1 ΚΙΛΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ,
ΜΠΟΛΙΚΟ ΜΑΡΑΘΟ,
ΑΓΝΟ ΛΑΔΙ ΣΗΤΕΙΑΣ,
ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ, ΝΤΟΜΑΤΑ.
 
Σημείωση: Οι αγριοαγκινάρες μαζεύονται Γενάρη Φλεβάρη και Μάρτη. Πρέπει να μην είναι ξεσταχιασμένες και χρησιμοποιούμε και το βλαστό και το κεφαλάκι τους, αφού τις καθαρίσουμε από τις τσίτες. Στη φωτογραφία μας η αγκινάρα είναι ξεσταχιασμένη και δείχνει  την ομορφιά της αλλά δεν κάνει πια για μαγείρεμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφού καθαρίσουμε τσ΄ αγκινάρες τις κόβουμε σε κομμάτια τις νεροβράζουμε, τις στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί. Τσιγαρίζομε το κατσικάκι στο λάδι και προσθέτομε το αλάτι και το πιπέρι. Αφού τσιγαριστεί ρίχνομε το μάραθο και όταν μαραθεί ρίχνομε και τσ' αγκινάρες. Αφού πάρουνε βράση ρίχνομε τη ντομάτα και προσθέτομε από το ζουμί τόσο όσο να μισοσκεπαστεί. Αφήνουμε το φαί να σιγοβράσει και να δέσει.
Καλή σας όρεξη με κόκκινο κρασάκι πάλι από τη Σητεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου