Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΧΟΧΛΙΟΥΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΥΣ


Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας Γιώργης Παρακατσελάκης έλεγε καθώς έγραφε τη συνταγή για να την ανεβάσομε στη σελίδα: " Να τρως και να γλύφεις τα δαχτύλια σου" Και έχει δίκιο. Όσοι φάγαμε τέτοιους χοχλιούς έχουμε να το λέμε. Άσε που ήπιαμε δυο κιλά κρασί ο καθένας. Και μην ξεχνιόμαστε. Τέτοιοι θα ' ναι οι χοχλιοί την Κυριακή 26 Απρίλη το μεσημέρι στο πολύκεντρο του Δήμου μας.


ΥΛΙΚΑ: Ένα κιλό χοχλιοί. Αλάτσι χοντρό. Δυο ποτήρια καλό ξύδι. Ένα ποτήρι λάδι, από αυτό που μάζεψε, στη Σητεία, το χειμώνα ο Παρακατσελάκης. Λίγο πιπέρι. Καμπόσα φύλλα δάφνη. Φρέσκο δεντολίβανο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:  Βάζουμε τους χοχλιούς σε μια κατσαρόλα κρύο νερό και τους αφήνομε 3/4 της ώρας μέχρι να ξεμυτίσουν, να αρχίσουν να σαλεύουν. ΄Οσους δεν  κουνηθούν τους πετούμε γιατί μπορεί να είναι ψόφισμένοι.
Βράζομε σε μια άλλη κατσαρόλα νερό ρίχνομε μέσα 3 κουταλιές αλάτσι και τα φύλλα τση δάφνης. Βάζομε μέσα τους ξεδιαλεγμένους χοχλιούς και μόλις αρχίσουν να αφρίζουν ρίχνομε ένα ποτήρι ξύδι και τους αφήνομε να βράσουν 10 λεπτά.  Τους βγάζομε με μια κουτάλα τρυπητή και του πλένομε καλά με κρύο νερό. Τους στεγνώνομε με χαρτί κουζίνας και είναι έτοιμοι για τηγάνισμα. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφήνομε να κάψει καλά το λάδι στο τηγάνι, αλατίζομε τους χοχλιούς και τους τοποθετούμε στο καυτό λάδι με τη μούρη στον πάτο του τηγανιού, τους μπουμπουρίζομε δηλαδή. Από εκεί πήραν και το όνομα τους. Ρίχνομε το πιπέρι και μπόλικα  φυλλαράκια δεντρολίβανο. Τους αφήνομε 2 λεπτά και ρίχνομε το ξύδι. Τους ανακατεύουμε, σκεπάζομε το τηγάνι και τους αφήνομε να τηγανιστούν 4-5 λεπτά. 
ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ  ΜΗ ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΖΕ. ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΒΡΕΞΕΙ ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου