Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Καστρινό Καρναβάλι: μια ρετρό ανασκόπηση πασπαλισμένη με κομφετί & νοσταλγία

Από το νερατζοπόλεμο των Ενετών, στους αυγοπόλεμους της νυχτερινής διασκέδασης του 1924, κι από τα πρώτα καρναβάλια στο ακόμα τουρκοκρατούμενο Ηράκλειο μέχρι τα ξέφρενα γλέντια της δεκαετίας του ’60, η Καστρινή Αποκριά έχει τεράστια παράδοση.
Κι αν σήμερα το Καστρινό Καρναβάλι δεν συγκρίνεται σε μέγεθος και αίγλη με το Ρεθεμνιώτικο, υπήρξαν εποχές που διοργανώνονταν εκδρομές από την Αθήνα για να ζήσουν οι Αθηναίοι από κοντά τη φημισμένη Καστρινή Αποκριά. 

Ψάχνοντας σε παλιά αποκόμματα εφημερίδων στο πολύτιμο αρχείο της Βικελαίας βρήκαμε πολλές αφηγήσεις με ευτράπελα σκηνικά, σάτιρες, γλέντια και χορούς που όλα αποτυπώνουν την κοινωνία του Κάστρου – και μετέπειτα Ηρακλείου – αλλά και την ιστορία του: ενδεικτικά, τα καρναβάλια σταμάτησαν μόνο στα δύσκολα, σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας και αργότερα στον πόλεμο και την κατοχή. Κι όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα ρετρό αφιερώματα, αν και δεν τις ζήσαμε, αναπολούμε τις εποχές των«μασκαράτων» στην Πλατιά Στράτα, τις Τρεις
Καμάρες με ένα παχύ στρώμα κομφετί και σερπαντίνας, αλλά και την εφευρετικότητα και το χιούμορ των πρώτων καρναβαλιών του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου