Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Καρναβάλια και εκδηλώσεις σε όλο το νησί

Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις για τις φετινές Αποκριές και απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού πραγματοποιούνται καρναβάλια, πάρτι και συναυλίες που υπόσχονται αμείωτο κέφι, περίσσευμα φαντασίας και τρελό ξεφάντωμα.
Πλούσιες είναι και οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι και για τα Κούλουμα, με χιλιάδες πολύχρωμους χαρταετούς να σκεπάζουν τον κρητικό ουρανό και αυτήν την Καθαρά Δευτέρα. Σαρακοστιανοί μεζέδες, μουσική, τραγούδι και χορός περιμένει όλους όσοι αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εκδράμουν - καιρού επιτρέποντος - στις εξοχές για να γιορτάσουν τα
παραδοσιακά Κούλουμα. 

Στο Ηράκλειο

Τελευταία ευκαιρία γιορτής και ξεφαντώματος στο Ηράκλειο πριν το κλείσιμο του εορταστικού Τριωδίου το καθιερωμένο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας. Φέτος ο Δήμος Ηρακλείου θα γιορτάσει τα πατροπαράδοτα Κούλουμα στις δημοτικές κοινότητες. Στην 3η Δημοτική Κοινότητα, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο κέντρο "Νερόμυλος" στους Μαλάδες. Την ίδια ώρα παραδοσιακό γλέντι θα στηθεί και στην 4η Δημοτική Κοινότητα στην περιοχή Παπαπέτρου Γαβαλά, στην αυλή του 5ου Γυμνασίου και του 11ου Γενικού Λυκείου. Τέλος, στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Δαφνών, οι πολίτες θα διασκεδάσουν με κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα από την "Καστρινή Κομπανία" 
Σε όλες τις εκδηλώσεις θα προσφερθούν η παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα, ποτά και γλυκά με τη συνοδεία μουσικοχορευτικών- παραδοσιακών συγκροτημάτων. 

Βραζιλιάνες στα Μάλια

Στους ρυθμούς του Καρναβαλιού χορεύουν και τα Μάλια, όπου αύριο στις 3:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση με άρματα, καρναβαλιστές, ξυλοπόδαρους και Βραζιλιάνες που υπόσχονται ξέφρενη διασκέδαση.


Στο Γάζι 

Με παραδοσιακό τρόπο θα εορταστούν στο Γάζι τα Κούλουμα. Στο χώρο της πλατείας του Δημαρχείου θα είναι εγκατεστημένα εννέα περίπτερα από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Μαλεβιζίου, που θα προσφέρουν στους επισκέπτες σαρακοστιανά εδέσματα δικής τους παρασκευής. Παράλληλα θα υπάρχει μεγάλος μπουφές με επαγγελματίες μαγείρους για την παρασκευή της παραδοσιακής φασολάδας, αλλά και άλλων αγαπημένων σαρακοστιανών γεύσεων. 
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες, ενώ το χορευτικό μέρος θα πλαισιώσουν τα συγκροτήματα των Κ. Φαραζάκη και Γ. Πετούση, καθώς και τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων Γαζίου, Αμμουδάρας, Αγ. Μαρίνας, Αγ. Δημητρίου και Κορφών. 



ΑΠΟΣΕΛΕΜΗΣ 

Πράσινη... Καθαρά Δευτέρα

Φέτος, οι χαρταετοί πετούν για την προστασία της εκβολής Αποσελέμη σε μία εκδήλωση διαφορετική από κάθε προηγούμενη. Στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων του προγράμματος "Παρακολούθηση της κατάστασης των υγρότοπων της Κρήτης", το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να στείλουν "ψηλά" το μήνυμα για την προστασία του υγρότοπου Αποσελέμη, στις Γούβες Ηρακλείου. Την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 π.μ., η ομάδα του WWF Ελλάς στην Κρήτη θα βρίσκεται στις ήδη κατεστραμμένες εκτάσεις του υγρότοπου (επιχωματωμένη περιοχή δίπλα στο γήπεδο Γουβών), προσφέροντας έναν περιορισμένο αριθμό χαρταετών σε παιδιά αλλά και μηνύματα για την προστασία του Αποσελέμη για να κολληθούν στους υπολοίπους. 
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το σημαντικό αυτό υγρότοπο αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας των ανεξέλεγκτων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της εγκληματικής αδράνειας των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων. 

ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Απόδραση γέλιου 

Με τρεις κύριες εκδηλώσεις σήμερα στο Καστέλι, αύριο στο Αρκαλοχώρι και μεθαύριο στο Θραψανό και πλήθος εκδηλώσεων στα χωριά του δήμου Μινώα, η δημοτική Αρχή επιδιώκει το αντάμωμα των τοπικών κοινωνιών με μια απόδραση γέλιου και ζεστής επικοινωνίας. Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα Σάββατο: Στις 11 το πρωί στο Κέντρο Νεότητας της Γαρίπας ο πολιτιστικός σύλλογος μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους πώς να κατασκευάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρταετό μας. Στις 6:30 το απόγευμα στο Καστέλι μασκαράδες και μη, με δάδες αναμμένες, θα γυρίσουν τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης. Η πομπή της Αποκριάς αναβιώνει ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και καταλήγει στην πλατεία που βρίσκεται το Πολιτιστικό Πολύκεντρο Καστελίου. 

Αρκαλοχώρι 

Αύριο Κυριακή στο Αρκαλοχώρι, στις 3:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση. Ομάδες μασκαράδων με άρματα στην κεντρική οδό του Αρκαλοχωρίου χορεύουν, τραγουδούν και σατιρίζουν διάφορα επίκαιρα και παραδοσιακά θέματα! Αμέσως μετά την παρέλαση όλοι μαζί, μεταμφιεσμένοι και μη, συγκεντρώνονται στην πλατεία Ελευθερίας και συμμετέχουν ενεργά σε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, που συνοδεύεται από άφθονο κρασί, τραγούδια και χορούς... Αύριο θα πραγματοποιηθεί επίσης το Σκινιακό παραδοσιακό Καρναβάλι στις 2 το μεσημέρι. Η περίφημη "Καμήλα", που προελαύνει, "σπάει" καρδιές, τα πλήθη παραλύουν, ενώ τα ήθη και τα έθιμα του χωριού αναδεικνύονται με τρόπο που ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους! Το Καρναβάλι συνεχίζεται το βράδυ της Αποκριάς σ' ένα λαϊκό μουσικό ξεφάντωμα με τα τραπέζια γεμάτα σκινιανά παραδοσιακά εδέσματα των γυναικών του χωριού. 

Θραψανό

Την Καθαρά Δευτέρα ομάδες μασκαράδων με άρματα πραγματοποιούν την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο του Θραψανού. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία μαζί με όλους τους θεατές και πραγματοποιούν τα παραδοσιακά Κούλουμα. Μουσική, πειράγματα, γέλιο, νηστίσιμοι μεζέδες, κρασί και κέφι σε αφθονία! Εκδηλώσεις για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθούν επίσης στους Αποστόλους, στη Γαρίπα, στο Διαβαϊδέ, στη Ζήντα, στους Ζωφόρους, στο Καραβάδο, στο Νιπιδιτό και στο Σμάρι, 


ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΗΤΗ

Κέφι και φαντασία

Στο δήμο Αγίου Νικολάου η Αποκριά εορτάζεται με πολύ κέφι, χρώμα και φαντασία. Εκδηλώσεις διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους στα δημοτικά διαμερίσματα, στη Νεάπολη και στα γραφικά χωριά του Πάνω Μιραμπέλου, στο Βραχάσι, το Σίσι και στη Μίλατο καθώς και στα κεντρικά σημεία της πόλης. 
Σήμερα Σάββατο ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών διοργανώνει αποκριάτικο χορό στην κεντρική πλατεία του χωριού στις 3 μ.μ. με πολλές εκπλήξεις, μουσική, χορό, βραστό κρέας, σκιουφιχτά μακαρόνια, μυζηθρόπιτες και άφθονη ρακή. Επίσης, θα γίνει βράβευση της καλύτερης αμφίεσης. Αύριο Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στο καφενείο του χωριού , στις 4 το απόγευμα, σ’ ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα με πολύ χορό. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και διαγωνισμό καλύτερης αμφίεσης. Την ίδια ώρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς προσκαλεί τον κόσμο στο Κριτσώτικο Χοροστάσι στην πάνω πλατεία του χωριού, στη 1 το μεσημέρι, για ένα ατελείωτο ξεφάντωμα με χορό, μυζηθρόπιτες, μεζέδες και ρακόκρασα. 
Μεθαύριο Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζενίων "Αορήτες" διοργανώνει εκδήλωση με ζωντανή λαϊκή μουσική με το συγκρότημα του Σπύρου Ζερβουδάκη στο χωριό Αδριανός και πλούσιο μπουφέ με σαρακοστιανά προσφορά των "Αορητών". 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων διοργανώνει γλέντι με Κούλουμα, κρασί και ρακή στην πλατεία των Έξω Λακωνίων, στη 1 το μεσημέρι, και μουσική από το συγκρότημα του Μιχάλη Πετσάκη. Τέλος, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σισίου-Μιλάτου-Βραχασίου, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Σισίου και τον Αθλητικό Όμιλο Βραχασίου, σας προσκαλεί, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, να διασκεδάσετε μαζί τους την Καθαρά Δευτέρα στο λιμάνι Σισίου, στις 12 το μεσημέρι, στην εκδήλωση της φασολάδας! 

Στο Ρέθυμνο

Για άλλη μια χρονιά το Ρέθυμνο ζει σε ρυθμούς καρναβαλικούς. Μικροί, νέοι και ενήλικες, στον αριθμό περισσότεροι από 10.000, είναι έτοιμοι για την αυριανή μεγάλη παρέλαση με την οποία και κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. 


Στα Χανιά

Την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Ενότητα Σούδας και η Τοπική Κοινότητα Στερνών διοργανώνουν εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου το "Κάψιμο της καμήλας" στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου, στις Στέρνες Ακρωτηρίου, στις 5 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου